Valikko Sulje

Stablecoins

Vakaat virtuaalivaluutat, eli stablecoinit ja niiden verotus

Stablecoinit eli vakaavaluutat ovat virtuaalivaluuttoja, joiden arvo on yleensä sidottu fiat-valuuttaan eli viralliseen valuuttaan tai muuhun vakaaseen varallisuuteen kuten kultaan. Stablecoinit voivat toimia myös jollain muulla periaatteella. Useimmiten vakaat kryptovaluutat on sidottu Yhdysvaltain dollariin. Stablecoinien tarkoituksena on pysyä mahdollisimman vakaana riippumatta muusta markkinatilanteesta.

Fiat-pohjaisissa vakaissa virtuaalivaluutoissa fiat-valuutta eli joku virallinen keskuspankin liikkeelle laskema valuutta toimii vakaavaluutan takauksena. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että stablecoinia hallinnoiva yhtiö säilyttää itsellään yhden yksikön fiat-valuuttaa jokaista liikkeelle laskemaansa virtuaalivaluuttaa vastaan. Näin vakaavaluutan arvo saadaan pysymään samassa kuin mihin se on ”pegattu” eli sidottu. Tallaisia vakaavaluuttoja ovat mm. Tether ja USDC. Tether on markkina-arvoltaan suurin ja myös vanhin stablecoin.

Vakaavaluutat voivat perustua myös muuhun takaukseen tai mekanismiin, joka pyrkii säilyttävään virtuaalivaluutan arvon vakauden. Esimerkkinä DAI, joka on taattuna muilla virtuaalivaluutoilla ylivakuuksien kautta. Algoritmipohjaisista stablecoineista esimerkkinä Ampleforth, joka pyritään pitämään vakaana säätelemällä kierrossa olevien tokenien määrää.

Vakaiden virtuaalivaluuttojen tarkoituksena on toimia virallisten valuuttojen tapaan kryptomaailmassa vähentäen virtuaalivaluuttojen suurta volatiliteettia eli arvojen suurta heilahtelua ja samalla tuomalla suojaa sijoittajille vakautensa ansiosta. Vakaavaluuttoja hyödynnetään myös DeFi palveluissa, joissa ei ole mahdollista tehdä kauppoja fiat-valuutalla. Virtuaalivaluuttaa voidaan siirrellä kauppapaikkojen ja lompakoiden välillä helpommin ja nopeammin kuin fiat-valuuttaa. Monet pörssit eivät välttämättä edes hyväksy vaihdannan välineeksi virallisia valuuttoja, joten stablecoinit ottavat silloin roolia.

Monissa kaupankäyntipörsseissä vakaavaluutta toimii usein vaihtoparina virtuaalivaluuttojen vaihdoissa. Esimerkkinä monet alt-coinit ovat usein vaihdettavissa vain vakaavaluutan kautta. Kaupankäyntipörsseillä voi olla myös oma stablecoin kuten Binancen BUSD (Binance USD).

Stablecoin kuvituskuva ElmoX

Stablecoinit ja verotus

Vakaavaluutat ovat vakaudestaan huolimatta virtuaalivaluuttoja ja niiden luovutuksiin pätevät kaikki samat säännökset, kuin muidenkin virtuaalivaluuttojen luovutuksiin. Vakaavaluutoiden kanssa toimiessa täytyy siis muistaa, että vaikka vakaavaluutan arvo olisi sidottu dollariin, jokainen vakaavaluutan käyttötilanne lähtökohtaisesti realisoi verotuksen. On siis hyvä tiedostaa, käykö kauppaa oikeilla dollareilla vai dollariin sidotuilla virtuaalivaluutoilla.

Yleisimpien vakaavaluutoiden ollessa sidottuna Yhdysvaltain dollariin, euron ja dollarin keskinäisen kurssin muutoksilla on paljon merkitystä virtuaalivaluuttojen euromääräisiä luovutusvoittoja laskettaessa. Dollarin ja euron kurssi on muuttunut viimeisen vuoden sisään hyvinkin paljon, sillä kirjoitushetkestä vuosi taakse päin 1 dollari oli 0,86 euroa. Kirjoitushetkellä 1 dollari on 1,01 euroa. Nousu on ollut vuoden takaiseen yli 17 %. Verotuksen osalta tämä tarkoittaa sitä, että vuosi sitten ostettua stablecoinia käytettäessä nyt, syntyy voittoa, sillä verotukseen luovutusvoitto ja -tappio lasketaan aina euromääräisesti.

Sama toimii myös toiseen suuntaan verotuksen symmetrian mukaan. Jos dollarin ja euron välinen kurssi laskee, syntyy verotuksessa vähennyskelpoista tappiota. Tällä hetkellä ostetut tai vaihdetut stablecoinit saavat korkean hankintahinnan johtuen dollarin ja euron kurssista. Jos kurssi laskee ja stablecoineja vaihdetaan esimerkiksi euroiksi, syntyy verotukseen tappio.

Jokainen vakaavaluutan käyttötilanne realisoi verotuksen eli jokaisesta vakaavaluutan ja toisen virtuaalivaluutan vaihdosta on laskettava luovutusvoitto tai -tappio riippumatta siitä, vaihtuuko dollarin ja euron välinen kurssi vaihtojen välissä. Tämä on hyvä muistaa, sillä tapahtumia syntyy helposti paljon ja jokainen vaihto on laskettava erikseen auki.

Vakaavaluutoilla voi hyvin varautua veroihin. Vaihtamalla osan voitoista vakaavaluutaksi, voi varautua tuleviin veronmaksuihin. Onkin siis hyvä pohtia, kannattaako kaikkea tehtyä voittoa pitää volatiilissa virtuaalivaluutassa vai kannattaisiko osa ottaa turvaan arvonmuutoksilta vakaavaluuttaan.