Valikko Sulje

Kryptovaluutat 2023 – Varaudu verotukseen

Vuosi 2023 on kääntynyt syksyyn!
Kryptojen osalta vuosi on tähän mennessä ollut haasteellinen, tarjoten kuitenkin esimerkiksi meemikolikoiden osalta suuriakin nousuja. Kryptomarkkina kokonaisuudessaan on ollut selkeässä kasvussa, esimerkiksi Bitcoinin arvo on kirjoitushetkellä yli 60 % nousussa alkuvuoteen verrattuna. Kuitenkin verrattuna viimeisimpään bull-markkinaan, eivät kryptomarkkinat ole tarjonneet sijoittajalle satumaisia tuottoja ja 2022 vuoden lopun synkät uutiset markkinoilta vaikuttavat yhä kursseihin.

Kryptovaluuttojen verotus voi usein olla hämmentävää ja mennä yli ymmärryksen. Lähtökohta on, että jokaisessa kryptovaluuttojen käyttötilanteessa verotus realisoituu ja syntyy luovutusvoittoa tai -tappiota. Voi olla haastavaa pysyä perässä omatoimisesti lompakoiden ja pörssien välillä tapahtuvien siirtojen hankintahinnoista, eräkohtaista FIFO-periaatetta (first in first out) noudattaen. Tämä voi johtaa siihen, että sijoittajalla ei ole täyttä varmuutta myytävien erien hankintahinnoista, eikä vuoden aikana syntyneistä luovutusvoitoista tai -tappiosta.

 

Artikkelin sisältö

Osavuosilaskenta artikkelikuva

Ajantasainen ymmärrys

Osavuosilaskenta mahdollistaa verovuoden osittaisen tarkastelun ja sopii kaikille pitkin vuotta kryptoihin sijoittaneille. Asiantuntijamme kartoittavat kaupankäyntidatan perusteella väliraportin jo kuluneen vuoden 2023 tilanteesta. Väliraportti kattaa sijoitustoiminnan tammikuulta viimeiselle kokonaiselle kuukaudelle. Asiakas saa selvyyden siihen asti kumuloituneista hankinta- ja luovutushinnoista, sekä kaupankäyntikuluista. Tämän avulla sinun ei tarvitse arvuutella mikä tilanteesi on verotuksellisesta näkökulmasta.

Kryptomaailmassa voi syntyä myös tilanteita, jolloin on kyse siitä, realisoiko jokin tapahtuma verotuksen vai ei. Osavuosilaskennan tarkoitus on poistaa asiakkaalta tällaiset yllätykset verovuoden päättymisen jälkeiseltä ajalta. On sijoittajan oman edun mukaista olla kartalla omasta tilanteesta vielä, kun siihen on mahdollista vaikuttaa.

Vero-optimointi

Loppuvuodesta kryptosijoittajan on mahdollista tehdä toimia, jotka vaikuttavat vuoden verotettavaan tuloon. Mikäli väliraportissa esimerkiksi ilmenee huomattavia luovutusvoittoja, voi näitä tasata realisoimalla luovutustappioita. Näin verokarhun keräämä osuus muodostuu pienemmäksi.

Usein tappiolliset erät saattavat jäädä roikkumaan huomioimatta. Sijoittaja voi usein unohtaa realisoida niitä hyödykseen silloin, kun siihen olisi mahdollisuus. Tappiollisten sijoituksien myyminen ja sitä kautta verotaakan vähentäminen ei ole veronkiertämistä, mikäli myyntitoimenpiteisiin ei ryhdytä ainoastaan veronmaksun pienentämistarkoituksessa. Sijoittajalla on kuitenkin oikeus myydä voitollisten erien lisäksi myös tappiollisia eriä. Osavuosilaskennan tarkoituksena on toimittaa kattava selvitys siitä, miltä verovuoden luvut näyttävät kryptovaluuttojen osalta. Parhaimmillaan sijoittajan on mahdollista välttyä ikäviltä yllätyksiltä verovuoden päättyessä ja varautua maksettaviin veroihin tai vastaavasti tehdä laskelmoituja kauppoja, jotka olisivat muuten voineet jäädä tekemättä. 

Verolaskenta vuodesta 2023

Verovuoden päätteeksi asiantuntijamme on yhteydessä asiakkaaseen, jotta kokoava laskelma loppuvuodesta saadaan laadittua veroilmoitusta varten. Aikaisemmin väliraportissa laskettua osavuotta ei tarvitse enää uudestaan laskea, jolloin työn määrä on osittain jo tehty. Kun laskenta suoritetaan jo alkuvuodesta, ne ovat valmiina, kun veroilmoituskausi koittaa. Näin asiakas säästyy turhalta stressiltä. Asiakas saa verovuoden kaupankäynnistä kokoavan loppuraportin, jonka avulla hän voi täyttää veroilmoitukseen vaadittavat tiedot. Osavuosilaskennan on tarkoitus toimia avaimena onnistuneen verovuoden mahdollistamisessa. Mikäli kiinnostuit osavuosilaskennastamme, ole yhteydessä asiakaspalveluumme info@elmox.fi!