Valikko Sulje

Veroilmoituskausi päättyy, mutta vielä on aikaa toimia!

Veroilmoituskausi on päättymäisillään ja viimeinen määräpäivä veroilmoituksen jättämiselle on tänään 23.5. Aikaisemmat määräpäivät olivat 9.5. ja 16.5.

Menikö määräpäiväsi jo etkä ehtinyt täydentämään veroilmoitustasi?
Ei hätää, vielä on aikaa toimia. Tässä artikkelissa kerromme oleellisimmat asiat veroilmoittamiseen liittyen.

Esitäytetty veroilmoitus, veroilmoituksen määräpäivä, verotuksen päättyminen ja verotuspäätös. Kuulostaako kuivalta? Aurinko paistaa eikä oma verotus ole välttämättä ensimmäisenä mielessä, kun käsitteitäkin on useita ja vastuu tästä kaikesta verovelvollisella itsellään. Avataanpa hieman, mitä kaikki tämä tarkoittaa.

Artikkelin sisältö

Esitäytetty veroilmoitus, veroilmoituksen määräpäivä, verotuksen päättyminen, verotuspäätös

Esitäytetty veroilmoitus

Kyseinen paperi saapuu joka kevät postissa ja OmaVerossa tarkistettavaksi sekä täydennettäväksi. Kyseessä on siis esitäytetty veroilmoitus, johon Verohallinto on koonnut kaikki tiedot tuloista ja vähennyksistä, joita se saa automaattisesti kolmansilta osapuolilta. Näissä tiedoissa on esimerkiksi tulorekisteristä saatavat tiedot palkoista, pankkien ilmoittamat lainat ja arvopaperiomistukset ynnä muut. Esitäytetty veroilmoitus on aina tarkistettava ja siihen on korjattava puuttuvat tulot ja vähennykset. Tarkistaminen ja korjaaminen on verovelvollisen vastuulla. Sinun pitää itse osata vaatia tiettyjä vähennyksiä ja lisätä sellaisia tuloja, joita esitäytetylle ei automaattisesti tule, kuten kryptoista saadut tulot tai niiden luovutustappiot!

Jos esitäytetylle veroilmoitukselle ei tee mitään korjauksia, katsotaan veroilmoitus annetuksi esitäytetyn mukaisena. Vaikeneminen on siis myöntymisen merkki! Esitäytetyn veroilmoituksen mukana tulee ensimmäinen versio verotuspäätöksestä, joka jää voimaan, jos veroilmoitukseen ei tehdä korjauksia. Korjauksia voi toki tulla myös ulkopuolisilta tahoilta, jolloin muodostuu uusi verotuspäätös. Myös puolison tekemät muutokset vaikuttavat, sillä puolisoiden verotukset päättyvät aina samanaikaisesti ja korjaukset voivat myös vaikuttaa suoraa puolison verotukseen. Verotuksessa puolisoita ovat avioliitossa olevat, mutta myös avopuolisot, joilla on yhteinen lapsi.

Veroilmoituksen määräpäivä

Tämä on se jo tässäkin useasti mainittu päivämäärä, johon mennessä korjaukset ja muut pitää olla tehtynä esitäytetylle veroilmoitukselle. Vuonna 2023 määräpäivät ovat 9.5., 16.5. ja 23.5. Määräpäivä on henkilökohtainen ja tieto määräpäivästä löytyy esitäytetyltä veroilmoitukselta.  Puolisoilla on aina sama määräpäivä. Liikkeen- ja ammatinharjoittajien määräpäivä on aina aikaisemmin keväällä eli jos sinulla on toiminimi, ilmoituksen määräpäivä on ollut jo 3.4.2023.

Verotuspäätös

Verotuspäätöksellä lukee verotuksen lopputulos. Tässä päätöksessä on kirjattuna kaikki verotukseen vaikuttavat tekijät. Verotuspäätöksellä lukee myös mahdollinen veronpalautus tai maksettava jäännösvero eli mätkyt. Verotuspäätöksellä on myös tieto verotuksen päättymisestä eli tarkka päivämäärä, jolloin verotus päättyy kyseisen verovelvollisen osalta. Verotuspäätöksiä saattaa tulla useita prosessin aikana ja viimeisin verotuspäätös on aina se oikea.

Verotuksen päättyminen

Kun Verohallinto on saanut käsiteltyä veroilmoituksen, tulee postitse tai OmaVeroon päivitetty verotuspäätös. Kuten juuri todettu, verotuksen päättymisen päivämäärä löytyy verotuspäätökseltä. Verotuksen päättyminen merkitsee sitä, että verotus lyödään silloin lukkoon, eikä muutoksia enää tehdä. Verotuksen päättymiseen asti verovelvollinen voi tehdä muutoksia omaan veroilmoitukseen, vaikka veroilmoittamisen määräpäivä olisi jo mennyt. Tällöin Verohallinto määrää 50 euron myöhästymismaksun.

Verotuksen päättymisen jälkeen muutoksen veroilmoitukseen tulee tehdä oikaisuvaatimuksen kautta. Ohjeet muutoksenhakuun toimitetaan verotuspäätöksen yhteydessä. Oikaisuprosessi on aina veroilmoitusprosessia kankeampi, se kestää ja seurauksena voi olla veronkorotus. Toimi siis heti, jos veroilmoitus unohtui antaa määräajassa!

Yhteenveto

Verotukseen voi tehdä muutoksia seuraavasti:

  • Määräajan puitteissa tehdyt muutokset
    – Veroilmoitusta täydentämällä joko OmaVerossa tai paperisella ilmoituksella
  • Määräajan jälkeen mutta ennen verotuksen päättymistä
    -OmaVerossa suoraan veroilmoitukselle tai paperilla ilmoittaminen
    • 50 € myöhästymismaksu
  • Verotuksen päättymisen jälkeen
    -Oikaisuvaatimuksen kautta ilmoittaminen
    -Mahdollinen veronkorotus
    -Oikaisuvaatimuksen määräajat (3 vuotta)

    Onko pää vieläkin pyörällä tästä kaikesta? Ota rohkeasti yhteyttä niin katsotaan yhdessä verotuksesi varmasti kuntoon!
Veroilmoituksen määräpäivä, veroilmoituksen jättöpäivä